The ante colimote and the visual search for its baroque essence
DOI:
https://doi.org/10.53897/RevInterp.2025.04.06Keywords:
Baroque, ante colimote, cakeAbstract
The ante colimote, a traditional pastry from Colima, Mexico, combines indigenous and European heritage, reflecting the aesthetics and social values of the Baroque. Its elaborate preparation and rich decoration symbolize luxury, exclusivity, and theatricality, characteristics of Baroque art. Historically reserved for the upper classes, its contemporary popularity highlights a potential tension between cultural heritage and economic access. Ante colimote is not just a dessert, but a living manifestation of collective memory and a bridge between European Baroque art and contemporary regional identity.
Downloads
Metrics
References
Aguiló Alonso, M. P. (1994). Fiestas barrocas: aspectos de su decoración en Universidad Complutense de Madrid. Tiempo y espacio en al arte: homenaje al profesor Antonio Bonet Correa, Vol. 1, 1994, pags. 295-304
Alamy (s.f.a). Bodegón con pastel de frutas y diversos objetos, 1964, óleo sobre tabla. Author: Willem Claeszoon Heda (c. 1594-c. 1680). Location: Museo Thyssen-Bornemisa, Madrid España. Alamy. https://www.alamy.com/bodegon-con-pastel-de-frutas-y-diversos-objetos-1634-oleotabla-authorwillem-claeszoon-heda-c-1594-c-1680-location-museo-thyssen-bornemisamadrid-spain-image208993023.html?imageid=EA6058DC-3DB9-4B6CA18C-F9E6C72863CF&p=697458&pn=1&searchId=441b27d035dd355fe 4975572c690db45&searchtype=0
Alamy (s.f.b). Still Life. Breakfast Table with Blackberry Pie by, Willem Claeszoon Heda (1593/1594-c.1680/1682), 1631. Alamy https://www.alamy.com/willem-heda-still-life-breakfast-table-with-blackberry-pie-by-the-dutchgolden-age-painter-willem-claeszoon-heda-15931594-c-16801682-1631-image544460168.html?imageid=1141C2B3-DDAD-4694-85BC-97DA3434C27F&p=176541&pn=1&searchId=441b27d035dd355fe4975572c690db45&searchtype=0
Barragán Maldonado, L. (2024, 16 de mayo). El chef de la tradición y el sabor I/II. El Noticiero. https://www.elnoticieroenlinea.com/elchef-de-la-tradiciony-el-sabor-i-ii/
Buenrostro, M. y C. Barros. (2001) Ante. ITACATE. La Jornada. https://www.jornada.com.mx/2001/05/08/06an2cul.html
Castillo, M. (20 febrero, 2019). El ante colimote, un postre con historia. En ¿Qué comer? Cocina mexicana Colima (Blog) https://sisoy.net/que-comer/elante-colimote-un-postre-con-historia/
Colima Noticias (2019, 27 de octubre). Comparten receta de ante colimote en el tianguis de pueblos mágicos. Colima Noticias. https://www.colimanoticias.com/comparten-receta-de-ante-colimote-en-el-tianguis-de-pueblos-magicos/
Coronari Auctions (s.f.) Frans Ykens (1601-1693): Still life with fruit, flowers, a king’s cake and crockery, oil on copper coronariauctions https://www.coronariauctions.com/en/the-exclusive-sale-75-must-haves-for-2025/18181frans-ykens-1601-1693-still-life-with-fruitflowers-a-kings-cake-and-crockery-oil-on-copper?c=20
DIF (1987). La cocina de Colima, México.
Estrada, J. (12 de diciembre de 2023). Cena Navideña | Tradición que reúne a la familia ¿Y tú qué vas a cenar? (Blog) https://losnoticieristas.com/post/525813/cena-navidena-tradicion-que-reune-a-la-familia-y-tu-que-vas-a-cenar/
Fine Art America (2021a). Ontbijt of Silver and Glassware on a Draped Table, with Vines, Fruits and Baked Goods, Fine Arte America https://fineartamerica.com/featured/ontbijt-of-silver-and-glassware-on-a-draped-table-withvines-fruits-and-baked-goods-pieter-claesz.html
Fine Art America (2021b). Still Life, 1625, Fine Arte America, https://fineartamerica.com/featured/still-life-1625-pieter-claesz.html
Frajoza, J. (2016). ¡No te arrugues el cuero viejo…! La tambora ranchera de Los Altos de Jalisco y el sur de Zacatecas, Instituto nacional de Antropología e Historia.
Hurtado, G. (2019). Naturaleza muerta [Naturaleza Muerta (Still-Life)] en Revista de Filosofía Diánoia, vol. 64, no. 83 (noviembre de 2019–abril de 2020): pp. 181–207, e-ISSN: 1870–4913 • DOI: https://doi.org/10.22201/iifs.18704913e.2019.83.1567
Larousse Cocina (2025). Diccionario gastronómico. Ante. https://laroussecocina.mx/palabra/ante/
Larousse Cocina (2025). Diccionario gastronómico. Ante colimote. https://laroussecocina.mx/palabra/ante-colimote/
Maravall, J.A. (1975). La cultura del barroco. Editorial Ariel.
Méndez, S. (2006). “Del Barroco como el ocaso de la concepción alegórica del mundo” Andamios. Revista de Investigación Social, vol. 2, núm. 4, junio, pp. 147-180. Universidad Autónoma de la Ciudad de México.
Mendoza, V. T. (1948), Canciones mexicanas (Mexican folk songs), Instituto de Investigaciones Estéticas de México, [prólogo, Federico de Onís], Hispanic Institute in the United States.
Neuhaus, K. (2012). Contracanto. Una perspectiva semiótica de la obra temprana de Silvestre Revueltas, Universidad Nacional Autónoma de México, https://www.researchgate.net/publication/335472234_Contracanto_Una_perspectiva_semiotica_de_la_obra_temprana_de_Silvestre_Revueltas
Oseguera Parra, D. (1995). “La cocina colimense. El menú, muestrario de la cultura regional” Estudios sobre las Culturas Contemporáneas, vol. 1, núm. 2, Universidad de Colima, México, pp. 33-52. http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=31600203
Oseguera Parra, D. (2019). Cinco tesis sobre patrones y cambios alimentarios en Colima. en INTERdisciplina. Volumen 7, número 19, (95-117), septiembre-diciembre. doi: http://dx.doi.org/10.22201/ceiich.24485705e.2019.19.70289
Secretaría de Turismo (2024). Cocina tradicional mexicana Para el Turismo de Romance. Gobierno de México, Gobierno del Estado de Colima. Universidad de Colima (2023, 8 de febrero). Gran éxito de la tradicional Kermés Jamaica 1900, en Nogueras, Noticias. https://www.ucol.mx/noticias/nota_10929.htm
UPAEP (2019). Puebla, México y el Barroco, Bellas Artes y Proyección Cultural UPAEP.
Useum (s.f.). A Dutch breakfast, 1650. Useum. https://useum.org/artwork/ADutch-breakfast-Floris-van-Schooten-1650
Wiki Art (2016). Table with Orange, Olives and Pie, WikiArt. Enciclopedia de Artes Visuales, https://www.wikiart.org/es/clara-peeters/table-with-orangeolives-and-pie-1611
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Patricia Ayala

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Revista Interpretextos permite compartir, copiar y redistribuir el material en cualquier medio o formato; adaptar, remezclar, transformar y construir sobre el material, dando crédito a la obra de manera adecuada y proporcionando un enlace a la licencia, indicando si se han realizado cambios.