
AvAnces en InvestIgAcIón AgropecuArIA • 51
Revista de investigación y difusión científica agropecuaria
Danae Herrera Varela et al. Aia. 2025, 29: 40-53
ISSN-L 2683 1716
(Oreochromis niloticus × O. mossambicus): Growth performance, feed utilization, blood biochemistry, and
histological changes. Anim. Feed Sci. Technol. 278: 115004. DOI: 10.1016/j. anifeedsci.2021.115004.
Kodahl, N. (2020). Sacha inchi (Plukenetia volubilis L.) - from lost crop of the Incas to part of the solution
to global challenges? Planta. 251(4): 1-22. doi: 10.1007/s00425-020-03377-3.
Kodahl, N. y Sørensen, M. (2021). Sacha Inchi (Plukenetia volubilis L.) Is an Underutilized Crop with
a Great Potential. Agronomy. 11: 1066. doi: 10.3390/agronomy11061066.
Landines, E.; Villacrés, E.; Coello, K.; Moyano, V. G.; Quezada, M.; Quelal, M. B., Quimbita, Y.
y Ruales, J. (2024). Evaluation of antinutrients, nutritional, and functional properties in sacha inchi
(Plukenetia volubilis L) cake treated with hydrothermal processes. Heliyon 10 (e37291): 1-10. https://
doi.org/10.1016/j.heliyon.2024.e37291
López-García, D. (2015). Producir alimentos, reproducir comunidad. Editorial: Libros en Acción.
ISBN: 978-84-944051-3-6. Disponible en: https://repositoriointerculturalidad.ec/jspui/bits-
tream/123456789/37279/1/proalirep_a2015iSPA.pdf
Mannucci, A.; Castagna, A.; Santin, M.; Serra, A.; Mele, M. y Ranieri, A. (2019). Quality of flaxseed
oil cake under different storage conditions. LWT. 104: 84–90. doi: 10.1016/j.lwt.2019.01.035.
Miranda, R. A. y Guerrero, C. E. (2015). Efecto de la torta de Sacha Inchi (Plukenetia volubilis) sobre el
desempeño productivo de juveniles de tilapia roja (Oreochromis sp.). Respuestas. 20(2): 82-92. DOI:
10.22463/0122820X.355.
Miranda, V. E. y Acuña, F. (2016). Nivel de aceptación al sabor del aceite de sacha inchi (Plukenetia vo-
lubilis Linneo) por parte de adultos y niños de la ciudad de Lima Metropolitana. Científica. 13(3):199-
211. DOI: 10.21142/cient.v13i3.391.
Muñoz, A.; Ramos, F.; Ortiz, C. A.; Castañeda, B.; Barnett, E.; Yáñez, J. y Cajaleón, D. (2010).
Evaluación del contenido de fitoesteroles, compuestos fenólicos y métodos químicos para determinar la
actividad antioxidante en semilla de sacha inchi (Plukenetia volubilis L.). Revista de la Sociedad Química
del Perú. 76(3): 234-241. ISSN 1810-634X. URL: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_
arttext&pid=S1810-634X2010000300005
Mwaurah, P. W.; Nitin, S. K.; Kumar, K. A.; Panghal, A. A.; Singh, V. K. y Garg, M. K. (2019). Nov-
el oil extraction technologies: Process conditions, quality parameters, and optimization. Comprehensive
Reviews in Food Science and Food Safety. 19(1): 3-20. doi: 10.1111/1541-4337.12507.
Niu, L.; Li, J.; Chen, M. y Xu, Z. (2014). Determination of oil contents in Sacha inchi (Plukenetia volu-
bilis) seeds at different developmental stages by two methods: Soxhlet extraction and time-domain nuclear
magnetic resonance Industrial. Crops and Products. 56: 187–190. DOI: 10.1016/j.indcrop.2014.03.007
Oanh, N. C.; Thu, C. T. T.; Don, N. V. y Hornick, J. L. (2023). Growth performance and pork quality
of finishing pigs fed diet supplemented with sacha inchi oil and herbal plants. Tropical Animal Science
Journal. 46(4): 471-477. doi: https://doi.org/10.5398/tasj.2023.46.4.471
OECD/FAO. (2024). OCDE-FAO Perspectivas Agrícolas 2024-2033, OECD Publishing, Paris/FAO,
Rome. URL: https://doi.org/10.1787/2b0c9d81-es
Oryschak, M. A.; Christianson, C. B. y Beltranena, E. (2020). Camelina sativa cake for broiler chickens:
effects of increasing dietary inclusion on clinical signs of toxicity, feed disappearance, and nutrient digest-
ibility. Translational Animal Science. 4: 1263-1277. doi: 10.1093/tas/txaa029
Pastuña-Pullutasig, A.; López-Hernández, O.; Debut, A.; Vaca, A.; Rodríguez-Leyes, E.; Vicente, R. y
Tapia-Hernández, F. (2016). Microencapsulation of oil sacha inchi (Plukenetia volubilis L.) by spray
drying. Revista Colombiana de Ciencias Químico-Farmacéuticas, 45(3): 422-437. doi: 10.15446/
rcciquifa.v45n3.62029
Pérez, M. C.; González, J. L.; González, M.; Villanueva, M.; Montero, K.; Adames, Y.; Rodríguez, E.
A.; Blair, C.; González, V.; Carmenate, Y.; Oyarzabal, A.; Gutiérrez, A.; Vicente, R.; Molina, V.;
Alfonso, J.; Mendoza, S.; Gámez, R.; Bataller, M.; Veliz, E.; García, R. J.; Scull, I. y Fernández,
E. (2023). Contribuciones científicas al cultivo y procesamiento industrial de Sacha inchi (Plukenetia
volubilis L.) en Cuba. Anales de la Academia de Ciencias de Cuba. 13(4). ISSN 2304-0106, RNPS
2308. https://revistaccuba.sld.cu/index.php/revacc/article/view/1480/1846